Anul 2020 în câteva zile

Anul 2020 a fost unul dificil pentru noi toți, atât acasă cât și la muncă. Pandemia de Coronavirus ne-a forțat să ne reevaluăm viața și modul în care interacționăm cu cei din jurul nostru. Dar în ciuda tuturor restricțiilor și schimbărilor, uitându-ne în urmă, putem spune că am avut un an plin și bun.

Așadar, pentru a putea respecta reglementările privind noile măsuri de sănătate și siguranță publică, am instalat un cort în curte și panouri de Plexiglas atât pentru protecția noastră cât și cea a beneficiarilor. Curățăm și dezinfectăm constant suprafețele și încurajăm oamenii să aibe o mai bună grijă de ei. Venim mereu cu soluții de îmbunătățire și eficientizare a mediului de lucru și încercăm să ne adaptăm la aceste timpuri dificile pe care le trăim.

În Proiectul de Ajutorare Umanitară am distribuit peste 3000 de măști și 300 de dezinfectante și am deservit în jur de 3000 de beneficiari în acest an.

155 de familii au primit pachete cu alimente de Paște și peste 200 de familii vor primi pachete cu alimente în acest Crăciun. 300 de copii au primit ghiozdane și peste 130 de familii nevoiașe au fost ajutate cu rechizite la începutul noului an școlar, în septembrie. În ceea ce privește îmbrăcămintea, 538 de copii au primit haine, fie de primăvară/vară fie de toamnă/iarnă. Am oferit atât adulților cât și copiilor nenumărate perechi de încălțăminte în anul acesta. De asemenea, am oferit săptămânal mămicilor scutece pentru bebeluși și lunar femeilor produse de igienă feminină.

În ultima vreme am observat că ne solicită serviciile tot mai multe persoane din oraș și din afara orașului, din zone cu care noi nu lucrăm în mod obișnuit. Tot mai multe familii nou formate ne cer sprijinul financiar în obținerea certificatului de căsătorie.

Deoarece școlile au fost închise fizic în cea mai mare parte a anului și datorită reglementărilor stricte aplicate atunci când școlile au funcționat în mod normal, am fost nevoiți să ajustăm și Proiectul Educațional. Copii care au participat la programul educațional au purtat măști și au asistat la ore de igienă.

Datorită unei minunate donații de materiale de lucru manual, am putut face tot felul de creații iar copiii au fost foarte încântați să lucreze cu materiale noi. Am discutat despre cum ne putem îngriji mai bine și cum putem avea o igienă sănătoasă, ne-am uitat la desene aminate și ne-am decorat până și tricourile. 5 copii au primit calculatoare folosite, care au fost foarte utile pentru școala online.

Deoarece anul acesta nu am putut organiza taberele de vară de zi, ne-am îndreptat atenția asupra claselor de Rromi cu care colaborăm. Acestora le-am asigurat rechizite și materiale școlare (caiete, creioane, creioane colorate, carioci, acuarele, pixuri, etc) și uniforme (atât tricouri cât și bluze identice).

Toți copiii incluși în Programul de Șansa a Doua au primit pachete cu alimente lunar, ca modalitate de suport și încurajare pentru familiile lor.

În cadrul Proiectului Medical am asistat peste 760 oameni în acest an. Peste 250 persoane au fost ajutate cu costurile medicamentelor și peste 450 persoane cu diverse tratamente neacoperite de asigurarea medicală și care presupun costuri extra. Acestea includ tratamente chirurgicale, de arsuri și accidente, ORL și oftalmologice.

21 persoane au primit împrumut nebulizatoare (unii pentru perioade mai lungi de timp) și 15 persoane au primit sprijin financiar în obținerea ochelarilor de vedere. Am avut circa 20 de cazuri cu nevoi medicale speciale în diferite domenii precum cardiologie, ginecologie, psihologie, endocrinologie și oncologie. Acești pacienți au fost asistați financiar cu costurile legate de investigații și tratamente, cu programările la doctor și asigurarea medicală.

Am observat o creștere a cazurilor de pacienți vârstnici cu afecțiuni cronice care ne solicită ajutorul în procurarea medicamentelor. Unii dintre aceștia au pensii foarte mici sau nu au pensii deloc iar costurile medicamentelor de care au nevoie sunt foarte mari. Fără sprijinul nostru financiar, acestora le-ar fi foarte dificil să-și procure medicamentele.

Anul acesta am asistat 28 de bebeluși cu lapte praf în cadrul proiectului nostru de Lapte Praf. Am putut observa pe parcursul anului o creștere a cererii de lapte praf la mămicile tinere și/sau adolescente. Unii bebeluși sunt foarte bolnavi iar medicii lor le cer a fi hrăniți exclusiv cu aceste formule de lapte praf.

În cadrul Proiectului de Consiliere Legală și Judicială am asistat peste 180 de persoane în obținerea documentelor de identitate, atât financiar cât și cu completarea actelor. De-a lungul anului am completat peste 460 de hârtii, unele necesare obținerii documentelor de identitate iar altele necesare obținerii diverselor drepturi de asistență socială (ajutor social, alocațiile copiilor, pensie, tichete sociale pentru rechizite etc.).

Mulțumim tuturor sponsorilor pentru tot suportul acordat de-a lungul anului și pentru transportul din Iulie! Sperăm ca în anul ce vine să ne putem continua munca cu sănătate, entuziasm și energie din plin!