Raport ajutoare umanitare 2018

Ca și organizație non-guvernamentală determinată să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor nevoiași, programul de ajutorare umanitară este foarte important pentru noi. Încercăm, în spiritul valorilor noastre (non-discriminare, egalitate și respect), să asistăm oamenii oferindu-le îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente, în funcție de nevoie.

În ceea ce privește îmbrăcămintea, începând cu luna aprilie, am decis să împărțim ajutoarele umanitare în două categorii – adulți și copii. Hainele de copii le oferim doar pe bază de programare. În acest sens, părinții sau adulții cu copii în îngrijire trebuie să facă o programare în care sunt notați toți copii din îngrijirea lor, pe sexe și vârste. În acest fel putem pregăti fiecare pachet din timp, evitând aglomerarea și stresul, avem o evidență clară a tuturor copiilor și familiilor pe care le asistăm și dacă este necesar, dovadă în cazul în care beneficiarii încearcă să profite de sistem.

Hainele de adulți sunt sortate în cutii. Fiecare cutie conține un mix de îmbrăcăminte de femei și bărbați, perdele și alte obiecte necesare pentru o casă. Fiecare adult care solicită, primește o astfel de cutie și este notat pe o listă. Zilele de luni sunt singurele zile în care am decis să oferim îmbrăcăminte de adulți și astfel, fiecare adult poate solicita o cutie o dată la trei luni. În acest mod ne asigurăm că fiecare primește în mod corect și egal îmbrăcăminte.

Am observat că, deși încercăm să evidențiem regulile și criteriile pe baza cărora oferim aceste ajutoare umanitare, anumite persoane încearcă să profite și să ceară mereu să fie ajutați. De asemenea, am observat că singura modalitate de a gestiona astfel de situații este cu blândețe și bunătate, repetând ori de câte ori este nevoie care sunt regulile.

În ceea ce privește încălțămintea, în cazul în care beneficiarii ne socilită acest lucru, le oferim pentru a încerca diverse perechi de încățăminte. De asemenea, și în cazul încălțăminții, persoanele sunt notate pe o listă.

În ceea ce privește produsele alimentare, toți copiii care vin la programul educațional în mod regulat (aceștia sunt notați pe o listă de prezență), primesc un pachet cu alimente. Dacă într-o lună copiii nu frecventează regulat întâlnirile noastre (de exemplu vin doar de 3 ori din 4), aceștia primesc un pachet cu mai puține alimente. Prin aceste pachete dorim să încurajăm familiile și părinții să își trimită copiii la programul educațional. De asemenea, la sfârșitul fiecărei întâlniri, toți copii primesc o masă (sanvișuri, fructe, ceva de băut, etc.). Din păcate, pentru mulți dintre ei, această masă este prima din ziua respectivă.

Ocazional oferim pachete cu alimente și acelor beneficiari cu o nevoie acută. De asemenea, de două ori pe an oferim tuturor familiilor pachete cu alimente, de Crăciun și Paște.

Ca și zone de proveniență, majoritatea beneficiarilor noștri provin din diferitele zone ale orașului Tîrgu-Mureș (cei mai mtlți din zona Valea Rece), deși putem spune că avem beneficiari și din alte localități ale județului Mureș. Mai jos puteți găsi raportul în numere pentru perioada Mai-Iunie 2018:

  • programări de haine de copii: 91 de familii (66 din Valea Rece, 10 din zona Băneasa, 8 de pe Strada Dealului, 7 din alte părți ale orașului Târgu-Mureș sau alte localități ale județului Mureș);
  • copii care au primit îmbrăcăminte prin programări: 274
  • persoane deservite într-o zi obișnuită: 10-20

Lasă un răspuns