proiecte

Ajutor umanitar

Felul în care te prezinți în societate este de multe ori primul lucru pe care oamenii îl observă. De aceea este foarte important pentru noi să întâmpinăm nevoile beneficiarilor noștri și să punem accent în același timp pe educație și împuternicire. Mulți dintre beneficiarii noștri trăiesc doar pentru ziua de astăzi, fără a se gândi la cea de mâine. Astfel, dorim nu doar să le oferim lucrurile de care au nevoie ci și să îi învățăm cum să le utilizeze, să le prețuiască și să le valorifice. Încurajăm oamenii să își spele hainele și încălțămintea murdară, să repare ce este stricat și să recicleze ce este vechi.

În cadrul proiectului de ajutorare umanitară oferim beneficiarilor noștri îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente și alte obiecte necesare într-o locuință. Din multe puncte de vedere acest proiect urmează calea „Harm Reduction”/Reducere a Daunelor. Prin acest proiect dorim să reducem stigma și stereotipurile legate de rromi, oameni ai străzii și alți indivizi aflați în dificultate.

Educație

Abilități de scriere și citire sunt factori esențiali în combaterea cercului vicios al sărăciei. În cadrul programului educațional dorim să insuflăm nu doar aceste abilități în copiii și adolescenții care frecventează programele noastre, ci și lecții și principii de viață vitale. Dorim să le arătăm că există și alte moduri de a gândi și de a acționa, că există o cale mai bună și mai sănătoasă decât cea cu care aceștia sunt obișnuiți. În același timp le creem un mediu sigur, distractiv și le oferim o serie de activități recreative. Încercăm să le creștem stima de sine, să le arătăm afecțiune și apreciere și să îi facem conștienți de valoarea lor. La finalul programului educativ le oferim o masă, de multe ori aceasta fiind prima din ziua respectivă.

Una din preocupările noastre majore este de a sprijini copiii și tinerii în a-și continua studiile. În acest sens le oferim sprijin logistic și motivațional în cadrul programului de „after-school” derulat la sediul nostru. Totodată sprijinim copiii cu potențial în obținerea burselor sociale.

Pe timpul vacanței de vară organizăm tabere de zi. Acestea sunt o oportunitate grozavă de a consolida valorile și abilitățile pe care le insuflăm în ei de-a lungul anului. Motivația pentru aceasta ține de faptul că copiii și adolescenții petrec un timp mai mult împreună cu noi, câteva ore pe zi timp de trei-patru săptămâni.

Medical

Deseori sărăcia este sinonimă cu lipsa unei asigurări medicale și refuzul accesului la anumite proceduri și tratamente. În cadrul proiectului medical oferim asistență medicală gratuită indivizilor fără asigurare medicală și/sau care nu își permit plata anumitor tratamente. Unul dintre principalele scopuri ale acestui proiect este de a educa beneficiarii în ceea ce privește noțiunile de bază de igienă și obiceiurile sănătoase. Deseori ne confruntăm cu situații grave care puteau fi evitate dacă indivizii aveau o mai bună igienă și grijă. Legat de educație, adresăm și tema educației sexuale.

O altă parte majoră a acestui proiect este strâns legată de medicamente și rețete medicale. Oferim în acest sens sprijin financiar și consiliere. Copiii și cazurile urgente au prioritate. De asemenea suntem implicați în mod activ în cazurile severe care necesită intervenții chirugicale. De multe ori îi asistăm pe beneficiari în fiecare moment important. Femeile gravide care urmează să nască și cei care urmează a fi internați în spital pentru diverse proceduri sunt sprijiniți cu cele necesare internării, precum pijamale, produse de toaletă sau alte obiecte necesare. Uneori îi acompaniem pe beneficiari la diverse programări, mai ales atunci când este vorba de un caz dificil și de o programare în altă localitate.

Lapte praf

Datorită condițiilor precare de trai, dietei proaste și vârstei foarte tinere la care femeile nasc (începând de la 13-14 ani), deseori tinerele mame nu își pot alăpta bebelușii. Suntem determinați să le oferim sprijin atât bebelușilor cât și familiilor acestora oferindu-le lapte praf și astfel prevenind moartea infantilă și malnutriția. Cazurile în care ne implicăm sunt selectate în urma unui proces riguros, însă bebelușii bolnavi și situația materială foarte precară a familiei constituie factori prioritari în decizia noastră.

Consilere legală și judiciară

Deseori lipsa documentelor de identitate este un obstacol în accesarea anumitor beneficii de protecție socială. Oferim în acest sens sprijin legal, judiciar și material în construirea dosarelor ce trebuiesc depuse. Milităm pentru drepturile legitime ale beneficiarilor noștri și dorim să conștientizăm indivizii în privința drepturilor care sunt îndreptățiți să le primească.

Pentru a preveni violența domestică, evenimentele familiale traumatice, abandonul școlar și pentru a reuni și repara familiile dezbinate și dezorganizate, ne implicăm personal în viața beneficiarilor noștri și îi asistăm pas cu pas.