Gânduri și impresii de la Irina, nouă noastră angajată

Se împlinesc trei săptămâni de când am început să lucrez alături de colegele mele în cadrul Centrului de zi din Tîrgu-Mureș. Deși recent am renunțat la vechiul job ca și manager al unei case de oaspeți din sudul Transilvaniei, un job care îmi plăcea chiar foarte mult, asistența socială a fost mereu în inima mea. Astfel, decizia de a aplica la acest job nu a fost o surpriză pentru mine, ba mai mult, a fost o decizie care a venit chiar natural.

Am început voluntariatul în Valea Rece la vârsta de treisprezece ani. Îmi amintesc că eram șocată dar cumva inspirată în același timp. Am văzut atât de multă sărăcie, nu doar fizică ci și emoțională și spirituală. De asemenea, îmi amintesc pasiunea și determinarea cu care Geta lucra și felul în care acestea m-au inspirat să urmez o carieră și o facultate în Asistență Socială. Am început să lucrăm cu copiii și familiile acestora iar pe timpul verii organizam tabere de vară pentru copii la Lunca Bradului. Acest timp în care am făcut voluntariat, a fost un timp de învățare și descoperire, un timp la care ma uit cu drag în urmă.

Parte din jobul meu actual este munca cu copiii într-un program educațional de tip „after school”. În zilele de Miercuri lucrez cu copii și adolescenți în cadrul proiectului „Șansa a doua”. Aceștia nu frecventează nici o formă de învățământ. În zilele de Joi lucrez cu copii cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani care frecventează o formă de învățământ. Cele două grupuri de copii sunt foarte diferite, de aceea am considerat necesar să folosesc strategii și abordări de predare diferite. Dar deși am ales să aplic aceste strategii și abordări diferite, scopul meu este același, și anume, de a-i inspira pe copii să caute cunoaștere, să le trezesc curiozitatea și să îi ajut să înțeleagă cât de importantă este educația. În opinia mea, curiozitatea este primul pas în a învăța lucruri noi. Și cu cât înveți mai mult, cu atât ești mai împuternicit și mai dornic de a acumula cunoștiințe noi.

Am observat că majoritatea adolescenților care vin la programul de Miercuri nu sunt obișnuiți cu mediile de învățare structurate. Aceștia tind să caute distracția și să te testeze în diverse moduri. De aceea este necesar să implementez un set de reguli specifice (de la reguli de igienă la a vorbi doar atunci când ești întrebat și altele), reguli care trebuie explicate și repetate în mod constant la începutul și pe parcursul întregii lecții. Am observat de asemenea că copiii își doresc să fie ascultați și îți cer atenția. Le place să fie în centrul atenției și le place atunci când le dai atenție în mod individual.

Așadar, am conceput un plan de lecții pentru șapte săptămâni. Am început cu povestea Creației din Biblie în prima săptămână și pe parcursul următoarelor șase săptămâni vom trata fiecare „zi” ca pe o temă specifică. Deși baza lecțiilor este una biblică, fiecare temă este tratată ca pe o oportunitate de învățare complexă. Unele lucruri au aplicații în viața de zi cu zi iar altele sunt structurate într-o manieră tipică de școală. Mi-am dorit ca lecțiile să aibe o tentă Montessori cu o diversitate de stimuli vizuali și aplicații practice dar, așa cum am menționat anterior, pe o platformă creștină. Fiecare lecție are trei „ingrediente” principale – un experiment (de exemplu am învățat copiii cum să reproducă un nor într-un borcan), un joc de asociere (ex. fenomene ale vremii) și o provocare creativă (colorat, desenat, lucru manual etc) – și în funție de lecție, un video, o provocare de scriere sau excursie de zi. Împreună cu colegele trecem cu copiii printr-un proces de învățare de scriere și citire.

Așa cum am menționat anterior, scopul meu este să îi inspir pe acești copii să caute mai mult și să învețe mai mult și să îi împuternicesc să se simtă prețuiți și apreciați. Am folosit aceeași strategie și în cazul copiilor care vin în zilele de Joi. Acești copii sunt puțin mai structurați în termeni de comportament, de aceea îmi  este mai ușor să le predau. Lecțiile sunt structurate mai degrabă pe subiecte precum Matematică și Limba Română dar desigur, partea distractivă este și ea prezentă prin experimente și activități creative. Primle două săptămâni le-am folosit pentru a le observa comportamentele și ritmurile de învățare, iar în continuare vom începe aprofundarea materiei.

După ce aceste șapte săptămâni se vor finaliza, voi avea o mai bună înțelegere legată de felul în care lucrurile se dezvoltă și sper, voi avea și încrederea lor. În acest fel voi putea dezvolta un plan de lecții ajustat nevoilor și dorințelor lor. Am încrederea însă că, cu pasiune și răbdare, vom realiza lucruri mari. Nu într-un sens tipic promovat de societate, ci mai degrabă într-un sens seminificativ pentru ei și familiile lor.

Lasă un răspuns